Gastronómia v kaštieli

Varená hovädzia tabuľová špička s blanžírovanou koreňovou zeleninou

Suroviny

Tabuľová špička – 1000 g
Mrkva – 4 ks
Paštrnák – 4 ks
Kaleráb – 1 ks
Zemiaky – 2 ks
Bobkový list – 2-3 ks
Celé čierne korenie – 5 až 10 ks
Soľ podľa potreby
Muškátový oriešok strúhaný (štipka)
Petržlenová vňať – 100 g
Zázvor očistený – 1 pozdĺžny plátok
Čerstvý chren

Postup

Kuchynsky upravenú tabuľovú špičku vložíme do hrnca so studenou vodou a mierne osolíme. Mäso pomalým varom uvaríme do polomäkka a pridáme očistenú umytú zeleninu a koreniny okrem muškátového orieška. Medzitým očistíme zemiaky, nakrájame na plátky a uvaríme v osolenej vode tak, aby neboli príliš rozvarené. Ak je mäso uvarené domäkka, vyberieme ho opatrne z vývaru a zatiaľ odložíme bokom. Vývar z mäsa dochutíme štipkou nastrúhaného muškátového orieška a prípadne soľou a korením. Dochutený vývar precedíme a zeleninu ako mrkvu, paštrnák a kaleráb použijeme ako prílohu k mäsu.

Dokončenie

Uvarenú tabuľovú špičku nakrájame na dvojcentimetrové plátky proti vláknam mäsa. Mäso rozdelíme do hlbokých tanierov a prelejeme vývarom. Vkusne priložíme uvarenú zeleninu a pár kúskov zemiakov. Na mäso nastrúhame čerstvý chren.

Gastronomická galéria

Dezasse

Kaštieľ Dezasse Jaslovské Bohunice